Høyeste sysselsetting noensinne
Ved inngangen til 2023 var det registrert 118.497 sysselsatte i Nordland, en økning på 0,4 prosent sammenlignet med året før. Det betyr at sysselsettingen har fortsatt å øke, og at det aldri før har vært like mange sysselsatte i Nordland. Samtidig har arbeidsledigheten aldri vært lavere, og det er større press på arbeidsmarkedet enn tidligere.
Sysselsettingsvekst på 4 prosent
Fra 2015 til inngangen av 2023 har antall sysselsatte vokst til om lag 118.500, en vekst på 4.200 flere sysselsatte i fylket. Det utgjør en vekst i perioden på nesten 4 prosent i Nordland. Til sammenligning har landet som helhet økt med om lag 9 prosent i samme periode.
Mye av sysselsettingsveksten det siste året har kommet innenfor tjenester mot bedrifter, bygg og anlegg, samt offentlig sektor. Størst har svingningene innenfor overnatting og servering vært de siste årene, men veksten i 2022 har vært relativ høy, og man ser at antall sysselsatte har passert nivået som var før pandemien.
Sysselsettingsutviklingen fra 2015 til 2023 for de ulike næringene har variert i stor grad, men alle næringer har hatt en vekst i perioden, foruten om varehandel. Veksten har vært størst for tjenester mot private og industri, med en oppgang på henholdsvis 11 og 10 prosent.
Varehandelen har hatt en nedadgående trend fra 2018, det skyldes i stor grad økt digitalisering og netthandel.
Stabil utvikling i sysselsatte med høyere utdanning
Andelen sysselsatte med høyere utdanning var i 2022 33,9 prosent, relativt likt som året før. Fremdeles er det færre i Nordland med høyere utdanning enn i Troms og Finnmark (38,1 prosent), og for landet som helhet (41,4 prosent). En naturlig forklaring på dette er at universitetstilbudet i Nordland er smalere og Nordland har færre tilbud innen naturfag sammenlignet med Troms og Finnmark.
Jobbskapingen etter utdanningsnivå har i sum vært positiv i perioden 2015-2022, med en økning på i overkant av 5.000 nye jobber. Den største jobbskapingen kom for sysselsatte med høyere utdanning, som i perioden sto for i overkant av 4.000 jobber, mens jobbskapingen for sysselsatte med grunnskole eller videregående utdanning har vært negativ i perioden, med en nedgang på om lag 400. Stadig flere yrker krever høyere utdanning, og det er derfor naturlig at mesteparten av jobbskapingen kommer fra sysselsatte med høyere utdanning. Utviklingen i jobbskaping etter utdanningsnivå var negativ i både 2019 og 2020. Noe av forklaringen er at det i 2019 ble kuttet i en del av de videregående tilbudene i fylket, mens det i 2020 ble færre studenter som følge av korona.
Prognoser for 2023
Til tross for god fart ved slutten av 2022, viser prognosene for 2023 at det ventes et fall i antall sysselsatte på om lag 340 i Nordland. Dette kommer som følge av det stramme arbeidsmarkedet og det vil slå ut i sysselsettingen for flere næringer. Ferdigstilling av flere store byggeprosjekter og lav tilgang på nye prosjekter, både for boligbygging og offentlige prosjekter, gjør at den største nedgangen vil komme innenfor bygg og anlegg. Også innenfor varehandelen forventes det en nedgang i antall sysselsatte, og det skyldes i stor grad økt netthandel sammen med lavere kjøpekraft. Økte priser gjør privatøkonomien til forbrukerne strammere, og det ventes derfor også en nedgang innenfor tjenester mot private, til tross for økt bruk av private helsetjenester. Overnatting og serving vil også påvirkes av at folk får dårligere råd, og det ventes dermed en liten nedgang innenfor denne næringen. Både industrien og offentlig sektor forventer nullvekst det neste året, mens primærnæringene og tjenester mot bedriftene ventes en liten oppgang. Primærnæringene styres i stor grad av havbruk og fiskeriene. For tjenester mot bedrifter forventes det at stadig flere øker forbruket av konsulenttjenester, som følge av omstilling og endring i fylkets utvikling.
Relaterte artikler: