Eksporten fra Nordland gjør nye kvantesprang

I 2022 eksporterte fastlandsbedrifter i Nordland varer for 51,4 milliarder kroner. Det er en økning på hele 13 milliarder kroner, eller 34 prosent fra året før.

Fastlandseksporten fra fylket utgjør i overkant av 8 prosent av landets eksport. Bare Rogaland, Møre og Romsdal og storfylket Vestland kan skilte med høyere vareeksport enn Nordland.

Fisk og metall skaper store verdier
Den totale vareeksporten fra Nordland var på om lag 52 milliarder kroner i 2022. Av disse utgjorde metall og kjemiske produkter 24,6 milliarder kroner og fisk 24,5 milliarder kroner.

I overkant av 95 prosent av verdiene fra eksport fra Nordland kom fra sjømatsektoren og metall- og kjemisk industri.

Mens eksportverdiene for fisk har økt jevnt og trutt gjennom flere år, har det vært større svingninger innenfor metall- og kjemisk industri. Fra 2021-2022 gikk eksport av metall og kjemiske produkter opp med 64 prosent, veksten forklares i all hovedsak gjennom prisvekst.

Økningen i eksport av fisk og sjømat ble på 22 prosent sammenlignet med året før.

Fjerde største eksportfylke for fisk og femte totalt sett

Nordland er Norges fjerde største eksportfylke for fisk. Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag har en høyere andel enn Nordlands 17 prosent.

For fisk er det produksjon og salg av laks som har vært den viktigste driveren over tid, men gode villfiskbestander og etterspørselsvekst har også ført til nye omsetningsrekorder for fiskerinæringen de siste årene. Oppdrett sto i 2022 for om lag 70 prosent av eksportverdien for fisk i Nordland.

Økt etterspørsel over tid er den viktigste årsaken til de høye lakseprisene. Det har igjen sammenheng med befolkningsvekst, økt velstand i store deler av verden og en vellykket markeds- og produktutvikling i næringen. Pandemien er nå også over. Det har ført til gjenåpning av samfunnet og at folk igjen kan gå på restaurant. Samtidig ser vi fortsatt etterdønninger av pandemien i form av høye priser på frakt og på ulike innsatsfaktorer, som fôr. Det bidrar til økte laksepriser.

Det er lite som tyder på at de langsiktige trendene, som driver fram etterspørselen etter laks og annen fisk, vil endres framover. Økt bevissthet rundt bærekraft og fokus på et sunt kosthold vil tvert om kunne øke etterspørselen enda mer. Det vil i så fall bidra til at eksportverdien av fisk fra Nordland vil fortsette å øke.

Metallpriser til værs

Produksjonsstans i mange land, og utfordringer knyttet til frakt skapt under koronapandemien, gir fortsatt høye priser på metall og kjemiske produkter. Russlands invasjon av Ukraina har gitt høyere energipriser og forsterket dette bildet.

Høye strømpriser i Europa gir fordeler for metall- og kjemisk industri i Nordland, men der kapasiteten i stor grad allerede er fullt utnyttet. Mangel på arbeidskraft og produksjonsbegrensninger gjør det vanskelig å utvide kapasiteten ytterligere.

Prisen på metall og kjemiske produkter preges av store svingninger. Fremdeles kan energiknapphet og utfordringer knyttet til produksjon og frakt gi økte priser på metall og kjemiske produkter. Men utviklingen kan også gå i motsatt retning; for å minske avhengigheten til Russland har mange land tatt i bruk alternative energikilder og -leverandører. Dette sammen med at produksjon og frakt gradvis tar seg opp igjen etter pandemien, kan redusere prisene. Samtidig er usikkerheten stor for hvordan verdensøkonomien utvikles framover.

Det høye prisnivået på råvarer, innsatsvarer og transport kan komme til å redusere industriproduksjonen globalt, og dempe etterspørselen etter metaller og kjemiske produkter. Med det vil også prisene gå ned. Dette vil bli møtt med mindre produksjon av metall og kjemiske produkter, som vil gi fortsatte svingninger i markedet.

Eksporterer langt mer enn metall og fisk

Petroleumsprodukter har tatt over som den mest verdifulle eksportartikkelen fra fylket. For 2022 er det beregnet at verdien av denne eksporten utgjorde 250 milliarder kroner.

En rekke selskaper i landsdelen eksporterer også tjenester. Blant disse selskapene er Widerøe, LKAB, Evry Card Services og Andøya Space. Det er beregnet at denne eksporten utgjorde om lag 4,6 milliarder kroner i 2022.