Det grønne skiftet: Er havvind noe for Nordland

Nordland kan spille en sentral rolle i utviklingen av havvind i Norge og internasjonalt. Ocean Cluster Helgeland jobber med å posisjonere leverandørindustrien for leveranser.

Klyngens 46 leverandørbedrifter, forsknings- og utdanningsaktører, ønsker å etablere Helgeland som en ledende leverandørregion. Dette innebærer en betydelig satsing på å levere til det som kan bli et nytt norsk industrieventyr.

– Vi må tenke stort og bli en nøkkelleverandør for havvindprosjekter, ikke bare her i Norge, men også globalt, forteller Thomas Borgen som leder klyngen.

Trenger mer kraftproduksjon lokalt

Satsing på havvind aktualiseres også av at Helgelands-regionen går mot kraftunderskudd.

– Tilgang til fornybar energi er avgjørende for industrien. Dette krever handling for å håndtere det varslede underskuddet, og dialog med myndigheter og interessenter er allerede i gang, sier Borgen.

Statnett har pekt på Helgeland som et veldig aktuelt tilkoblingspunkt for havvind. Dette henger igjen sammen med at det er gunstige i forhold for å integrere mer kraft et system som i dag har rikelig med regulerbar vannkraft i nettet. Statsnett målnett er doble 420 kilovolts linjer og en ny tilkobling til Sverige kan styrke en slik etablering ytterligere.

Helgeland har også en leverandørindustri som gjennom mange år har bevist at de er konkurransedyktig gjennom leveranser til petroleumssektoren.

– Vi har gjort en kartlegging av mulige leveranseområder for regionens leverandørindustri, og fasiten er at mange selskaper allerede er godt posisjonert og har den rette kompetansen, forteller Borgen.

Nord-Norge må foreløpig vente

Utvikling av havvindprosjekter i nord vil være viktig for å mobilisere leverandørindustrien.

NVE har pekt på 20 områder i Norge som skal utredes for havvind. Det største av disse ligger utenfor Helgeland, og har fått navnet Nordvest A. Regjeringen har planer om at totalt 5 havvind-områder skal starte bygging innen 2025. Alle disse områdene er i sør, på tross av at området Nordvest A utenfor Nordland er like modent.

Det aktuelle området (Nordvest A) ligger om lag 40 km vest for Træna. Selv om utredningsområdet er stort (11 000 kvadratkilometer) vil en utbygging bli betydelig mindre. Omtrent 200 kvadratkilometer – under 2 prosent av utredningsområdet – vil kreves for en utbygging på typisk 1000 MW. Dette vil gi en estimert årlig kraftproduksjon levert til nettet på cirka 4,3 TWh. Dette tilsvarer strømforbruket til omtrent 270 000 husstander. Ved bruk av 15 MW turbiner blir det 67 vindmøller.

Basert på kjent kunnskap har området ifølge NVE få interessekonflikter. Området er flyttet noe vestover fra tidligere konsekvensutredning for å unngå bl.a. sildevandringen som fiskeriene ha uttrykt bekymring for. Ut over dette overlapper noe med et utredningsområde for havbruk til havs.

– Vi har lyttet til fiskeriene, og i vårt innspill til NVE har vi bedt dem om å flytte området lengre vest for å unngå NVG-sildevandringen. NVE har heldigvis lyttet til dette innspillet. Det er samtidig veldig viktig å understreke at et stort utredningsområde er bra, for det gir stor fleksibilitet for å finne den beste lokasjonen for alle parter når det faktisk skal bygges noe. Men en typisk utbygging trenger under 2 prosent av arealet, så her er det plass til alle. 30 slike havvindparker er i teorien nok til å fase ut all fossil energi i Norge, og faktisk nok til å nå Norges klimamål. Det kan ta oss fra dagens 50 prosent andel av fornybar energi til 100 prosent.

Kommuner og Nordland Fylkeskommune har ved flere anledninger bedt storting og regjering prioritere prosessen rundt åpning av områder for flytende havvind på Helgeland.

– Nordland har ikke bare kapasitet til å håndtere slike prosjekter, men har også bred støtte fra regionale og lokale myndigheter, næringsliv og leverandører forteller Borgen.

Nordland er en region med stort potensial for å bli en ledende aktør innen havvind. Med en solid plan for mobilisering av leverandører, håndtering av kraftunderskudd og utnyttelse av geografisk beliggenhet, kan Nordland spille en sentral rolle i den pågående utviklingen av havvindprosjekter.

 
Forrige
Forrige

Hvor langt rekker inntekten når man skal kjøpe bolig?