Styringsgruppens brev

Økonomisk bærekraft, kulturell vekst og fremtidsrettet suksess

I en stadig mer usikker verden ser vi at Nordland er godt rustet for å fortsette den gode veksten.

Nordland fortsetter å oppleve imponerende økonomisk vekst. Inflasjonen har resultert i betydelig omsetningsøkning, og den svake kronekursen har bidratt til god lønnsomhet for selskapene som eksporterer varer og tjenester.

Den kraftige prisveksten har blitt møtt med hyppige rentehevinger fra Norges Bank. Dette har berørt alle privathusholdninger med gjeld i banken, og flere enn tidligere sliter nå med å få endene til å møtes. Høyere rentenivå har også påvirket aktiviteten i boligmarkedet, byggenæringen og varehandelen negativt.

For å opprettholde og øke aktiviteten i byggenæringen er det viktig at investeringsplaner opprettholdes, til tross for økte kapitalpriser og byggekostnader. Dette gjelder både i privat og offentlig næringsliv. Heldigvis er Nordland et fylke hvor det fortsatt er stor investeringsvilje.

Nordland står nå klar til å spille en nøkkelrolle i Norges overgang til et lavutslippssamfunn. Vi skal være vertskap for fabrikker knyttet til hydrogenproduksjon, e-fuel og batteriteknologi. Det er viktig at norske myndigheter legger til rette slik at vilkårene for å investere er minst like god som i andre deler av verden. Vi skal øke verdiskapingen samtidig som vi leverer varer og produkter som bidrar til å kutte klimagassutslipp.

Nordland har en fantastisk beliggenhet og geografi, spesielt med tanke på næringsaktiviteter knyttet til naturressurser. Denne beliggenheten blir enda mer unik nå som vi ser oppover, spesielt med åpningen av Andøy Spaceport. Dette åpner opp for nye verdikjeder og bidrar til nærings- og samfunnsutvikling.

Et næringsliv som i stor grad er knyttet opp mot naturressurser innebærer også spredt bosetting. Selv om infrastrukturen i Nordland har blitt betydelig forbedret, gjenstår det fortsatt store og tunge investeringer i vei, bane, kai og flyplass. Det er viktig at fremdriften i disse prosjektene er god, og at planlagte investeringer blir gjennomført. For å støtte spredt bosetting er det også essensielt at befolkningen føler at de har tilgang til nødvendige helsetjenester når behovet oppstår, og derfor er opprettholdelsen av godt sykehustilbud helt avgjørende.

Arbeidsledigheten ventes å fortsatt være lav i Nordland, og kampen om arbeidskraft vil fremdeles være hard. Vi ser at nesten alle stillinger skapes for personer med høyere utdanning, og det er derfor viktig at de utdanningene som tilbys gjenspeiler behovet i næringslivet. Samtidig er det mange som står utenfor arbeidslivet. Ved å tilby flere kvalifisering på arbeidsplassen vil vi kunne dekke virksomhetens kompetansebehov og inkludere flere av de som i dag står utenfor arbeidslivet.

2024 blir et år der vi skal berikes med kulturopplevelser. Nå som Bodø har blitt kulturhovedstad, vil dette få ringvirkninger i hele fylket. Det gir samtidig en unik mulighet til å bygge nye virksomheter og tilbud rundt opplevelsesbasert turisme og kreative næringer. Det etableres mange spennende bedrifter i landsdelen, og etter pandemien har man særlig sett et oppsving i selskaper innen teknologi og muligheter innen kunstig intelligens. Vi skal legge til rette for at flest mulig av disse lykkes, og for å klare det, trengs det tilgang på kapital, mentorer og rådgivere.

Styringsgruppen, Indeks Nordland

Styringsgruppen

Liv Bente Kristoffersen
Leder Styringsgruppen
Avdelingsleder, Innovasjon Norge Nordland

Odd Henriksen
Fylkesdirektør, Nordland fylkeskommune

Lars Morten Lundbakk
Banksjef DNB

Erlend Bullvåg
Adm. direktør KPB

Cathrine Stavnes
Fylkesdirektør NAV Nordland

Anders Paulsen
Seniorrådgiver NHO Nordland

Geir Myrflott
Regiondirektør LO Nordland