Vekstbedriftene i Nordland bidrar hvert år med betydelig verdiskaping og ringvirkninger, både i form av sysselsetting og konsum. Indeks Nordland ønsker å hedre bedrifter som er veldrevet, som styrker Nordlands omdømme, bidrar til sysselsetting, og som kan være til inspirasjon for andre bedrifter i regionen. I tillegg ønsker vi å skape økt kunnskap om næringslivets betydning for lokalsamfunnet.

Kriteriene som her legges til grunn er at bedriften kan vise til god økonomisk utvikling, økt sysselsetting, samt en evne til å skape et godt arbeidsmiljø. I tillegg ser man på bedrifter som har utmerket seg og bidrar til lokalsamfunnet. Av fylkets mange spennende bedrifter, er det noen som har utmerket seg spesielt positivt, og nedenfor gis begrunnelsen for årets bedrifter per region.

Helgeland

På Helgeland er det Evry Card Services som i 2024 hedres som årets bedrift. I løpet av tre år har selskapet økt omsetningen med 29 prosent, de kan vise til meget god lønnsomhet og god soliditet. Selskapet har også økt sysselsettingen med 12,5 prosent samme periode. De siste 16 årene har selskapet gått fra 100 til 298 ansatte, det vil si at de har ansatt en person per måned disse årene. Evry Card Services har dessuten utmerket seg både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Selskapet ble etablert på Mo i 1991 under navnet TAG Systems og gikk over til Evry i 2006. I dag er selskapet en del av Tietoevry. Selskapet jobber med finansiell trygghet, digital sikkerhet, leverer ID-kort for adgangskontroll til offentlige og private virksomheter, samt personaliserer og sender ut ca. 10 millioner bankkort til Norden og verden hvert år. Lokalt er selskapet en stor kompetansearbeidsplass som stadig tiltrekker seg nye mennesker. Videre har de et sterkt fokus på å få flere kvinner og jenter til å velge teknologiske utdannelser gjennom programmet «Being a IT-girl».

Salten

The Quartz Corp (TQC) på Drag kåres til årets bedrift i Salten-regionen. The Quartz Corp er et verdensledende mineralselskap som utvinner og renser kvarts til bruk av flere av framtidens nøkkelindustrier som solenergi-, halvleder- og optisk fiberindustri. TQC kan vise til en formidabel utvikling i omsetningen, med en vekst de siste tre årene på hele 204 prosent. Både lønnsomheten og soliditeten beskrives som meget god, og har i tillegg økt sysselsettingen med 54 prosent i samme periode. Selskapet har definitivt blitt en hjørnesteinsbedrift for Hamarøy kommune. Selskapet har mennesket i fokus, og legger til grunn at menneskene er samfunnets fremste ressurs, og legger ned stor innsats i å rekruttere motiverte ungdommer til selskapet.

The Quartz Corp ble etablert i 2011. The Quartz Corp har i dag ca. 350 medarbeidere fordelt på tre verdensdeler – Amerika, Europa og Asia. På Drag i Nordland har selskapet 170 faste medarbeidere fordelt på helkontinuerlig skift, laboratorie, kvalitets-, HMS-, logistikk-, utviklingsog prosjektavdeling, samt støttefunksjoner og ledelse. Produktene regnes blant de beste i verden, både på grunn av selskapets avanserte produksjonsmetoder og tilgangen til verdens reneste kvartsforekomster. På den moderne fabrikken på Drag har selskapet utviklet en rekke høyt spesialiserte, interne teknikker som gir en renhet på 99,99 prosent. Sluttproduktet brukes i en rekke høyteknologiske applikasjoner som gjør det grønne skiftet mulig

Ofoten

For Ofoten er det Ballangen Sjøfarm som i år har utmerket seg. Selskapet har hatt regionens desidert høyeste vekst i omsetningen siste tre år, med en vekst på i overkant av 300 prosent, og kan vise til meget god soliditet og lønnsomhet. Veksten i sysselsetting samme periode har vært på 62 prosent. Samfunnsengasjementet står i fokus gjennom bidrag til lokalsamfunnet, og selskapet skaper betydelige ringvirkninger.

Ballangen Sjøfarm er et oppdrettsselskap som holder til i Ballangen i Narvik kommune. Årlig produserer selskapet 12.000 tonn laks i unike lokaliteter i Ofotfjorden, i Evenes og Narvik kommune. Laksen har gode oppvekstvillkår, og sterk strøm og stor vannutskiftning legger til rette for optimale forhold både for fiskehelsen og miljømessig gevinst. Selskapet er langt fremme i bruk av ny teknologi for å bedre fiskehelsen, eksempelvis har aktiv satsing på bruk av luselasere i alle anlegg mer enn halvert antall.

Lofoten

I Lofoten er det reiselivet og Trevarefabrikken som hedres som årets bedrift. Omsetningen har de siste tre årene økt med 130 prosent og mer enn doblet sysselsettingen i samme periode. Fabrikken har blitt en naturlig møteplass for hele regionen med restaurant, kafé, overnatting, yoga og et bredt spekter av kulturtilbud. I tillegg til å tiltrekke seg turister fra ulike verdensdeler, har Trevarefabrikken også fokusert på ansatte medarbeidere fra ulike steder i verden, med ulik bakgrunn og erfaring. Dette har bidratt til vekst og utvikling i lokalsamfunnet.

Det ærverdige bygget, Trevarefabrikken, ble etablert på 1940-tallet, og var før i tiden en tømrer- og tranfabrikk. I 2014 snublet to brødrepar fra Bergen på spontan klatreferie over den gamle fabrikken, da ute for salg. Gjengen ble overbevist av industridetaljene, utsikten mot Lofoten som reiser seg rett fra havet og byggets inspirerende historie, og kjøpte bygget med ambisjoner om å skape en møteplass på tvers av kulturer i et lite lokalsamfunn. Siden den gang har bygningen sakte blitt forvandlet til et sted med en levende kulturscene, lokal mat og drikke, havbadstue, samt boutique hotell.

Vesterålen

Framsikt AS er årets bedrift i Vesterålen. Selskapet har hatt en enorm vekst i omsetningen de siste tre år, og økt med hele 390 prosent. I tillegg kan de vise til meget god soliditet og lønnsomhet. Sysselsettingen har doblet seg, og er nå oppe i 100 ansatte. De har høyt fokus på ung arbeidskraft, og har siden 2017 ansatt hele 32 traineer. 28 av disse arbeider fortsatt i selskapet.

Selskapet ble etablert i 2014, og har sitt hovedkontor i Bø i Vesterålen. Framsikts ambisjon er å utvikle løsninger som digitaliserer arbeidsprosessene i kommunene sine årshjul for planlegging og styring. Dette innebærer å lage verktøy, som blir tatt i bruk av norske kommuner, og som de fortsetter å bruke fordi de opplever at de er nyttige. Selskapet ønsker å bidra til bedre tjenester for innbyggere gjennom at arbeidsprosessene blir mer effektive, samhandling og involvering blir bedre, beslutningsunderlagene blir bedre og tilgjengelighet for politikere og innbyggere blir bedre.

 
Neste
Neste

Tjener man egentlig på å flytte fra Nordland?