Sjømatens betydning for Nordland

Fiskeri og havbruk er blant de viktigste næringene i Nordland. Det totale volumet landet villfisk og slaktet laks nådde nesten 700.000 tonn i 2023, noe som var 17 prosent av nasjonalt volum. De ti siste årene har sjømatvolumet i Nordland økt med om lag 14 prosent.

De siste års nedgang i fiskeriene som følge av lavere kvoter er mer enn kompensert av volumvekst i havbruk, og sjømatnæringen skaper fortsatt betydelige verdier og gir ringvirkninger til andre deler av Nordlandssamfunnet.

I Nordland er det nær 1.000 aktive fiskefartøy fordelt på alle lengdegrupper. I 2023 leverte de om lag 660.000 tonn fisk til mottak i inn- og utland, verdt over 6,3 milliarder kroner (førstehåndsverdi). I fylket er det nesten 2.000 personer med fiske som hovedyrke, og litt over 20 prosent av alle landets fiskere bor i Nordland.

Over 170 mottaksanlegg for villfanget fisk bidrar med sysselsetting og aktivitet langs hele kysten. Mottaksstrukturen er også viktig for fartøy fra andre fylker og nasjoner som deltar i de sesongbaserte fiskeriene. I 2023 ble det landet nær 340.000 tonn fisk og makroalger ved mottak i Nordland, til en verdi av 4,8 milliarder kroner. Volumet av torskefisk (torsk, sei og hyse) og pelagiske arter (sild, makrell, lodde, m.fl.) var om lagt likt, men i verdi betydde torsken mest med nesten 2,2 milliarder kroner. Verdien av sild var nesten 1 milliard kroner i 2023, og volumet var over 105.000 tonn.

Havbruksnæringen har vokst til å bli den nest største eksportnæringen i Norge, og Nordland er ett av de fylkene med størst produksjon. De over 60 selskapene med 228 kommersielle tillatelser for oppdrett av laks og ørret i Nordland produserte om lag 350.000 tonn i 2023, til en anslått salgsverdi på litt over 26 milliarder kroner. Dette var nesten 22 prosent av Norges volum, og alle deler av verdikjeden i havbruksnæringen er representert med aktivitet i fylket. I tilknytning til settefisk- og matfiskproduksjon var det om lag 1.900 sysselsatte.

Sjømatnæringen bidrar til betydelig aktivitet i andre deler av samfunnet, og aktørene i Nordland kjøpte bransjespesifikke varer og tjenester (unntatt råstoff) for nesten 21 milliarder kroner i 2021. Av dette var nesten halvparten innkjøp fra leverandører i Nordland. Det finnes over 100 bransjespesifikke leverandørbedrifter i Nordland, som i 2022 sysselsatte om lag 2.300 personer.

Havbruksnæringen står for de største innkjøpene fra leverandørindustrien i Nordland, hvor fôr utgjør om lag halvparten. Fôr er en betydelig kostnad i produksjon av både settefisk og matfisk, og alle de tre store fôrprodusentene er lokalisert i fylket.

I tillegg til fiskefôr finnes det leverandører av utstyr til både fiskeri, fiskeindustri og havbruk, og fylket har en velutviklet skipsindustri som både bygger og vedlikeholder ulike typer fartøy. Det finnes også produsenter av emballasje og vaksiner. Innenfor bransjespesifikke tjenesteleveranser har Nordland et sterkt FoU-miljø, i tillegg til Nord universitet. Flere virksomheter leverer også laboratorie-, fiskehelse- og miljøovervåkningstjenester, it-systemer, samt mekaniske service- og vedlikeholdstjenester. I tillegg er det en rekke brønn- og servicebåter, dykkertjenester og land- og sjøtransport i fylket.

Mange av de største leverandørene er underavdelinger av nasjonale konsern, men med betydelig virksomhet i de avdelingene som er lokalisert i Nordland. Det er også en rekke selskaper med hovedkontor i Nordland, og felles for mange av leverandørene er at de leverer varer og tjenester til flere deler av sjømatnæringen, samt andre næringer. Det er også leveranser utenfor eget fylke.

En betydelig andel av sjømatbedriftene i fylket får dekket store deler av de bransjespesifikke leveransene fra Nordlandsbedrifter, og andelen er størst for havbruksnæringen. I tillegg til driftsutstyr er det de store investeringene i f.eks. settefiskanlegg og lakseslakterier som bidrar til aktivitetsnivået hos leverandørene, der nivået varierer naturlig mellom ulike år med tanke på når det tas investeringsbeslutninger. Som en følge av regjeringens innføring av grunnrenteskatt i 2023 ble mange investeringsbeslutninger enten lagt på is eller nedskalert, men det er tydelige tegn på at havbruksnæringens investeringer er i ferd med å øke igjen. Planlagte investeringer omfatter både settefiskanlegg, slakteri og anlegg for videreforedling.

 
Forrige
Forrige

Unges utenforskap

Neste
Neste

Privatøkonomi under press?